22781 Görüntüleme

TÜRKİYE’DE 50 YIL SONRA İLK “MASAL GİBİ MASAL FİLMİ”

KAYNAK: GÖKTÜRK DERGİSİ

Çekim ve post prodüksiyonu tamamlanan film, cinsellik, şiddet ve küfür içermeyen yapısıyla sinemamıza tertemiz bir nefes katmayı amaçlıyor. Özellikle son yıllarda gerek Televizyon Dizilerinde gerekse Sinema Filmlerinde sık sık vurgulanan ve zaman zaman büyük tepki çeken olumsuz öğelerden uzak durarak da iddialı ve keyifli bir film çekilebileceğinin en büyük kanıtı olan Bir Türk Masalı Filmi, ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının bitiminden hemen izleyiciyle buluşacak.
Film, adından da anlaşılabileceği üzere bir masal ama alıştığımız gibi yeniden uyarlama bir masal değil, tamamen sıfırdan yazılan ve yazılırken Anadolu Coğrafyasının öğelerini işin merkezine alan bir masal. Öyle ki, senaryosu yazılırken konunun uzmanlarına sık sık başvurulmuş ve kültürel öğelerimizin doğru şekilde işlenmesine dikkat edilmiş bir masal. Yeşilçam sinemasının en son masalını yaklaşık 50 sene önce çektiğini düşünürsek, filmin yapılış amacının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Hatta 1970`li yıllarda Keloğlan masalının uyarlamalarıyla ve sesiyle hepimizin kalplerinde taht kuran Rüştü Asyalı, filmin anlatıcısı aynı zamanda.
Filmin yapımcısı, yönetmeni, senaristi ve başrol oyuncularından biri olan Toprak Sergen`in dediği gibi; “Dünyanın hayran olduğu masallarımız var bizim. Son masalını 50 yıl önce çeken Yeşilçam sinemamıza saygı duruşunda bulunmak ve 8’den 88’e oyuncu kadromuzla her yaşın izleyebileceği, Anadolu’dan bir Türk Masalı çektik.” Bu açıklamaya bakılınca insan düşünmeden edemiyor, Dünya sineması bile milyon dolarlık yatırımlarla binlerce yıllık Anadolu Coğrafyasına yönelirken ve bu topraklarda bu denli güzel ve eşsiz hikâye varken biz neden hala birbirinin aynı ve devşirme senaryoları izliyoruz ki?
Filmin bu konuda da bir sürprizi var, eşine çok ender rastlanacak bir şekilde film, İngilizce dublaj seçeneğiyle de dünyaya kocaman bir mesaj veriyor. Sadece İngilizce değil Arapça altyazı seçeneğiyle de aslında Mezopotamya’ya da bir selam var filmde. Türkiye`deki vizyon tarihiyle hemen hemen aynı zaman diliminde, Balkanlar`da, Avrupa`da ve Azerbaycan`da da gösterime girecek olan film, kültürel bağlantılarımıza da vurgu yapıyor. Bir Türk Masalı Filmi Toprak Sergen`in de aslında tek cümleyle özetlediği gibi; uluslararası klasik bir “epik saga” versiyonu.
Biraz da filmin hikayesine bakalım. Film, “evvel zaman içinde” geçen, gerçek olamayacak kadar güzel ama sonuna kadar gerçek ve rengarenk bir doğada yaşayan Mutluluk Ülkesi karakterlerinin, Karanlık ve Aydınlık tarafından kaderinin değiştirildiği bir çerçeve çiziyor. Bu çerçeveyi çizerken; aşkı, komediyi, aksiyonu ve gerçeküstü ögeleri harmanlıyor, yani aslında tam manasıyla çocukluğumuzda hafızamıza işlenen ve tadına asla doyamadığımız o muhteşem masalları anımsatıyor bize.
Filmin başka bir önemli misyonu da “ustalarımıza saygı” diyor, Toprak Sergen. Filmde hepimizin yakından tanıdığı ve görmeyi çok özlediği isimler var. Kimler mi? Mesela Ahmet Mekin, mesela Suna Selen, mesela İzzet Günay, Kayhan Yıldızoğlu ve Füsun Erbulak. Yeşilçam’ımızın bu dev isimleri Bir Türk Masalının oyuncu kadrosundalar. Bir zamanların aranan isimlerinin son yıllarda ihmal edilmiş olmasına da mesaj niteliği taşıyan filmde, 24 senedir izleyicisinden uzak olan İzzet Günay`ı görmek özleyenlerini bir hayli mutlu edecek gibi gözüküyor. Yeni neslin yetenekli oyuncularıyla aynı sette olmak eminiz ki ustalarımıza da çok iyi gelmiş ve yine eminiz ki genç oyuncularımız da ustalarından çok büyük feyzler almışlardır. Burada şunu da belirtelim; filmin mesajlarından biri de “8`den 88`e.” Yani filmde gelecekte adından çok sık bahsedeceğimize emin olduğumuz çocuk oyuncular da var. 5 tane birbirinden yetenekli yıldız adayı, Yeşilçam`ın ustalarıyla aynı filmde olmanın mutluluğu ve gururunu yaşıyordur.
Film, sadece ana oyuncu kadrosuyla değil her bir detayıyla da dikkat çekiyor aslında. Devlet Opera ve Balesi Dansçılarının dans ettiği, Türkiye’nin en kalabalık çocuk korosunun müziklerini seslendirdiği, milli savunma sanatları sporcularımızın dövüştüğü, Erkin Koray ve Barış Manço gibi ustalarımızın eserlerinin yorumlandığı bir başyapıt adayı. Türkiye’nin pek çok coğrafyasında 24 gün gibi kısa sayılabilecek bir zaman diliminde çekilip animatik unsurlarla bezenmiş, bir masal seyredeceğiz.
Bu arada tam olarak açıklanmasa da filmin ikincisinin hazırlıkları da başlamış durumda. Toprak Sergen, daha önce dünyada hiç işlenmemiş ve yine bizden, bir devam filmiyle karşımıza çıkacak gibi duruyor. Açıkçası daha önce işlenmemiş konu ne diye merak ediyoruz ama Toprak Sergen sadece “Sürpriz” diyor, ilk filmin konusu ve oyuncu kadrosunu düşünürsek ikinci filmde de bizi gerçekten çok büyük sürprizler bekliyor olacak. Sürpriz demişken, filmin soundtrack`i başrol oyuncularından Amine Gülşe`nin sesinden bir klip haline getirildi ve çok yakında müzik platformlarında yayında olacak.
Toprak Sergen’in yönettiği ve başrollerini; abisi Burak Sergen, Cemal Hünal, Amine Gülşe, İclal Aydın, Doruk Sarıduman, Orçun İynemli, Ege Aydan, Caner Kadayıfçı, Aslı İnandık, Işıl Sergen, Poyraz Demirci, Leya Kırşan, Muhittin Oymakçıer gibi çok geniş bir kadroyla paylaştığı filmde aynı zamanda, Yeşilçam`ın usta isimleri; Ahmet Mekin, İzzet Günay, Suna Selen, Kayhan Yıldızoğlu ve Füsun Erbulak da yer alıyor.

BÜTÜNÜ SAHİBİNE AİTTİR..İSTEDİĞİ ZAMAN GERİ ÇEKEBİLİR VEYA KALDIRABİLİR

Önceki Sayfa
Sonraki Sayfa
Comments

Comments are closed.